U Posavskoj Mahali održano središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

U Posavskoj Mahali održano središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

Svibanj 1945. utisnut je u kolektivnu svijest hrvatskog puka odžačkog kraja kao mjesec strašnih pokolja, kada je u nekoliko dana stradala trećina Hrvata. Zbog toga i ove godine, kroz Dane sjećanja, 27. po redu, potomci 3 411 imena uklesana na stupovima u Spomen-parku u Posavskoj Mahali žele dostojno obilježiti sjećanja na ta tragična stradanja, te se u svojim molitvama prisjetiti svih stradalih na ovim prostorima, koji nisu puki brojevi bez identiteta.

Dvadeset sedmi Dani sjećanja, koje su organizirali Odjel za II. svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Odžak, župe doborskog dekanata i mjesna zajednica Posavska Mahala, održavaju se uz visoko pokroviteljstvo dr. Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskoga narodnog sabora BiH, te supokrovitelje Đuru Topića, predsjednika Vlade Županije Posavske i Nade Ćulap, načelnice općine Odžak.

Tako je u četvrtak, 18. svibnja, unatoč kiši i lošim vremenskim uvjetima, fra Anto Zrakić, župnik župe sv. Marka evanđeliste Potočani, predmolio je pobožnost križnog puta koji se tradicionalno održava povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog kraja. Sudionici ovog križnog puta okupili su se ispred kapelice na Smrekovcu, prvoj postaji križnog puta. Potom su se uputili prema Zavjetnom križu na Odića brdu, moleći od postaje do postaje križni put i razmatrajući o Kristovoj muci, smrti i uskrsnuću.

U subotu, 20. svibnja, u mjesnom domu u Posavskoj Mahali predstavljana je knjiga O Odžaku priča autora Luke Jurića, a u utorak, 23. svibnja, u župnoj dvorani u Novom Selu dr. sc. Vladimir Šumanović održao je predavanje na temu Struktura žrtava Bosanske Posavine 1941. - 1945. vojno-politički kontekst.

Danas je u Posavskoj Mahali održano središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja. Program je započeo okupljanjem u središtu Posavske Mahale, u Spomen-parku, gdje se nakon minute šutnje za sve stradalnike i intoniranja himne Bosne i Hercegovine i svečane pjesme hrvatskog naroda pristupilo polaganju vijenaca.

Vijence su položili izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo iz Republike Hrvatske predvođeno izaslanikom ministra Tome Medveda Brankom Cindrićem, izaslanstvo Ministarstva branitelje Županije Posavske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeno ministrom branitelja Ilijom Miškovićem, izaslanstvo udruge Žrtve za Hrvatsku iz Osijeka predvođeno Josipom Zlatarićem, i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, a zatim je mons. Pero Sudar, umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup, izmolio opijelo za sve žrtve rata.

Potom je formirana procesija koja se, uz molitvu Krunice, uputila prema Nujića groblju gdje je izaslanstvo mjesne zajednice Posavska Mahala položilo vijenac ispred Središnjeg križa, a vlč. Mato Majić, župnik u Posavskoj Mahali, izmolio opijelo za sve poginule, ubijene i nestale žrtve rata i poraća.

Zatim je slavljena sveta misa za sve žrtve Drugog svjetskog i nedavnog rata i poraća. Misno slavlje predvodio je umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar, uz koncelebraciju svećenika doborskog dekanata. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor župe Posavska Mahala.

Program Dana sjećanja nastavlja se u nedjelju, 28. svibnja, svetom misom za stradalnike Burića štale u Garevcu, u 11 sati, a završava u nedjelju 4. lipnja, odbojkaškim turnirom u Posavskoj Mahali koji počinje u 15 sati, te polumaratonom Odžak - Posavska Mahala od 17 sati.

Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480