Održana izvanredna sjednica Općinskog stožera civilne zaštite

Održana izvanredna sjednica Općinskog stožera civilne zaštite

U Velikoj sali Gradske vijećnice danas je održana I. izvanredna sjednica Općinskog stožera civilne zaštite. Sjednicom je predsjedavala Nada Ćulap, zapovjednica Stožera, a sudjelovali su članovi Stožera, predstavnici javnih poduzeća i povjerenici civilne zaštite mjesnih zajednica.

Izvanredna sjednica sazvana je zbog posljedica sinoćnjeg olujnog nevremena kao i pojave zarazne bolesti životinja- afričke svinjske kuge u bližem okruženju, u vezi čega je Županijski stožer civilne zaštite donio Odluku o proglašenju prirodne nesreće na teritoriji Županije Posavske, te radi upoznavanja članova Stožera sa situacijom na terenu i poduzimanja neophodnih radnji i donošenja potrebnih odluka u cilju otklanjanja posljedica olujnog nevremena i prevencije i sprečavanja pojave i daljeg širenja virusa afričke svinjske kuge, te je nakon utvrđivanja prisutnih članova predložen, a potom i usvojen sljedeći dnevni red:

1. Utvrđivanje mjera za sanaciju štete od olujnog nevremena.
2. Provođenje preventivnih mjera zaštite i spašavanja – prirodna nesreća afrička svinjska kuga.
3. Razno.

Stožer civilne zaštite donio je zaključak da povjerenici civilne zaštite mjesnih zajednica što hitnije obiđu teren i sačine popis starih i nemoćnih osoba sa svojih područja čiji su objekti oštećeni olujnim vremenom i iste dostave Stožeru da bi se tim osobama što prije pružila pomoć u sanaciji.

Stožeru se obratio i predstavnik JP „EP HZ HB“ d.d. Mostar Roko Ćulap u pogledu stanja elektromreže na području općine Odžak kazavši da situacija na terenu nije nimalo dobra, da njihove ekipe rade još od sinoć na terenu u otkrivanju i sanaciji šteta, da se očekuje pomoć i od centrale elektroprivrede, da je puno drveća porušeno i popadalo na samu mrežu i pokidalo istu, da su oštećeni i pojedini dalekovodi  od 10 kWh koje treba ponovo uspostaviti pogotovo prema Prudu, Vojskovi, Svilaju i drugim mjestima.  Naveo je da se očekuje da će elektroprivreda danas riješiti napajanje do Točka, odnosno liniju napajanja Odžak, Jošava, Potočani, Vrbovac, te da se nada da će danas  riješiti i napajanje za Donju Dubicu. Istakao je da je najgora situacija za mjesta Prud, Vojskova, Osječak i Novi Grad te da će pokušati do sutra riješiti samo visoki napon do tih mjesta, a da se ne zna kada će se osposobiti mreža za napajanje kućanstava niskim naponom, te da je najgora situaciju u Vojskovi gdje je stradala i uopće nema mreže i ne zna se točno kada će se ista osposobiti.

Direktor JP „Komunalac“ d.o.o. Odžak Ivan Šokčević je istakao da je i vodovodna mreža pretrpjela oštećenja, da je bunarski sistem oštećen, da pošto nema struje da je problem automatika koja se ne smije pregrijati jer bi izazvalo i veće štete, da je tražena pomoć iz Sarajeva da isti pregledaju stanje te se nisu izjasnili kada će doći, te da mjesta Vrbovac, Potočani i Jošava nemaju trenutno vodu jer tamo nema struje.

Stožer je donio zaključak da se za najugroženija naseljena mjesta Prud, Vojskovu i Svilaj jave predsjednici tih mjesnih zajednica s potrebama za rezervoare za vodu i agregate koji bi im se stavili na raspolaganje.

Stožer predlaže Općinskoj načelnici da donese Odluku o  o proglašenju prirodne nesreće na teritoriji općine Odžak

Po pitanju provođenja preventivnih mjera zaštite i spašavanja – afrička svinjska kuga, načelnik Stožera Jozo Agatić izjavio je je Županijski stožer za zarazne bolesti životinja donio zaključak sa 6 preventivnih mjera koje trebaju provesti sve općine na području Županije Posavske, te je shodno tome Općina već predložila 2 lokacije za uklanjanje seropozitivnih životinja za cijelo područje općine i to u Novom Gradu i na Boroti.

Stožer je donio Zaključak da svi povjerenici civilne zaštite što hitnije dostave imena najmanje 2 osobe koje će biti pripravne u slučaju pojave zarazne bolesti i ukopa zaraženih životinja, a koje će ako budu angažirane biti  plaćene.

Načelnik stožera je iznio i da treba osigurati stroj za iskop jame za ukop zaraženih životinja i prijevozno sredstvo za prijevoz eutanaziranih životinja, te je član Stožera Anto Grgić iznio da V.P. „Posavina“  d.o.o. Odžak posjeduje i da će osigurati te strojeve u slučaju potrebe.

Jozo Agatić podsjetio je na obvezu da se na ulaze u općinu postave dezinfekcijske barijere na lokalnim i magistralnim putovima, kao i da je MUP obvezan da pojačano kontrolira promet žive stoke na putevima kojima se prometuje prema teritoriji Republike Srpske i Brčko Distrikta, te da općinska civilna zaštita treba da surađuje s veterinarskim stanicama vezano za nabavku i primjenu sredstava i opreme za provođenje dezinfekcijskih mjera na zaraženom i zaraznom području.

Ivana Knežević, djelatnica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske kazala je da se u našem okruženju pojavila afrička svinjska kuga, da se apelira na sve koji uzgajaju svinje da obvezno prijave pojavu bilo kojeg simptoma ove bolesti, da je ako se pojavi zaraza na jednom grlu potrebno eutanazirati cijelo leglo, da će svakome šteta biti namirena po tom pitanju, ali da ljudi ne čine ništa na svoju ruku nego da obvezno prijave pojavu ove bolesti radi sprečavanja daljeg širenja, a da ako se pojavi jedan slučaj krug od 3 km je ugroženo područje, te da će biti obvezno postaviti dezinfekcijske barijere na ulaze u Odžak.

 

Image

GRADOVI I OPĆINE, PRIJATELJI ODŽAKA

VUKOVAR, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

VALDENGO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

ROASIO, REPUBLIKA ITALIJA

Image

RUGVICA, REPUBLIKA HRVATSKA

Image

 

Trg Bosne i Hercegovine,

76290 Odžak

Telefonska centrala:
031 761 016, 031 761 027
063 776 729, 063 390 531
Fax: 031 711 100

Matični ured:
031 761 480