U okviru projekta „Lokalni integrirani razvoj“ (LIR), koji financira Europska Unija (EU) a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), objavljen je Javni poziv za izražavanje interesa za fizička lica iz ruralnih domaćinstava iz odabranih općina i gradova da apliciraju za dodjelu podrške za podizanje nasada trešnje, jagode i lješnjaka.

Prijaviti se mogu fizička lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom i koja žive na području sljedećih općina i gradova: Mostar, Konjic, Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac, Šamac, Žepče, Čelinac i Modriča. Podnosioci se isključivo mogu prijaviti za jedan paket proizvodnje koji je predviđen za njihovu općinu ili grad. Npr. podnosioci s područja Mostara mogu samo aplicirati za proizvodnju trešnje i jagode, dok podnosioci s područja Orašja, Odžaka, Domaljevca-Šamca, Konjica, Žepča i Šamca isključivo mogu aplicirati za proizvodnju lješnjaka i jagode. Podnosioci s područja Modriče i Čelinca mogu aplicirati za jedan od dvije predložene proizvodnje: a) za proizvodnju lješnjaka i jagode, ili b) za proizvodnju trešnje i jagode.

LIR projekt će kroz ciljane intervencije direktno podržavati ruralna domaćinstva kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u ciljanim zajednicama i produktivnost lanaca vrijednosti koji su prepoznati kao prioritetni na osnovu izvršenih analiza lanaca vrijednosti, rezultirajući uspostavom održivih poljoprivrednih gazdinstava i dugoročnim izvorima prihoda za navedena domaćinstva. Poseban fokus će biti na ranjivim kategorijama stanovništva u koje spadaju povratnici i raseljena lica, domaćinstva pogođena poplavama tijekom 2014. godine, osobe s invaliditetom, Romi i pripadnici ostalih manjina, mladi i žene iz ugroženih sredina te dugoročno nezaposleni. Više informacija možete naći u Javnom pozivu koji možete preuzeti na ovoj stranici.

Rok za dostavljanje prijava je 30. 6. 2017. godine do 17:00 sati.

Aplikacije se mogu dostaviti putem pošte u UNDP ured: Zmaja od Bosne bb (UN House), Sarajevo.

Rezultati o izboru korisnika projekta bit će objavljeni na oglasnoj ploči općina i gradova i web stranici http://www.ba.undp.org.
Za sve dodatne informacije i pojašnjenja tijekom perioda podnošenja prijava, podnosioci zahtjeva mogu direktno uputiti pitanja, upite i zahtjeve u pisanoj formi, na broj faksa +387 33 552 330 ili e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

LIR projekt, koji se realizira u periodu 2016. - 2018. godina, primarno financira Europska unija a implementira UNDP BiH u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i savezima općina i gradova. Cilj LIR projekta je podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u Bosni i Hercegovini putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. Također, cilj je stimulacija odgovornog i dobrog upravljanja, ekonomske aktivnosti te promocija socijalne inkluzije na lokalnom nivou kroz integrirani lokalni razvoj, prvenstveno u područjima pogođenim poplavama i onim s velikim procentom povratnika i interno raseljenih lica. LIR projekt pruža podršku za 21 općinu i grad koji su geografski i ekonomski povezane u četiri klastera, i to: Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Mostar, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Smjernice za podnošenje prijava i prijavni obrasci